dengamleskole

Folkeuniversitetet i Sorø præsenterer

Program for Foråret 2018

tilmelding kan bl.a. ske via FUBH's hjemmeside:

http://www.fukbh.dk/program/kurser-paa-resten-af-sjaelland.aspx

Oversigt:

 

Tirsdag 30.Januar: Tyrkiets Historie

Tirsdag 6.Februar: Islamisme og Terror - fortid, nutid og fremtid

Tirsdag 13.Februar: Det kurdiske Folks Historie

Tirsdag den 20.Februar: Islamisk Stat (IS)

Onsdag den 28.Februar: Det vågne Blik og den lamme Vilje - Karl Ove Knausgårds liv i skriften

Torsdag den 8.Marts: H.C. Andersens og den svenske Operastjerne

Onsdag den 21.Marts: Pompeji, Herculaneum og Ostia - romerske byer udenfor Rom I

Torsdag den 22.Marts: Axel Schiøtz - lyden af den danske sang

Onsdag den 4.April: Pompeji, Herculaneum og Ostia - romerske byer udenfor Rom II

Torsdag den 12.April: Da Landbolivet blev en By i Provinsen - dansk landbokultur 1850 - 2018.

Tirsdag den 17.April: Jelling - Danmarks Dåbsattest

Tirsdag den 1.Maj: Livets Tråd - Tekstilhistoriens nytte

 

foredragsserie om

Tyrkiet, Kurderne og Islamisme, herunder Islamisk Stat:

v/cand. mag. Deniz B Senici

Tirsdag den 30. Januar kl. 19.00 til 20.45.atatyrk

Tyrkiets Historie

zweig1

Jeg har skrevet bogen ”Tyrkiet – fra Atatürk til Erdogan” (2013, Frydenlund): Dette kursus vil omhandle Tyrkiets moderne historie fra oprettelsen af republikken i 1923 med general Atatürk i spidsen og frem til i dag. Vi vil se på statsideologien kemalismens opståen, afskaffelsen af sharia-lov og indførelsen af sekularisme, de mange militærkup og spændingerne mellem by og land. Endvidere vil vi komme ind på den kurdiske konflikt, der har varet ved siden 1984. Herudover indeholder kurset det kølige forhold til EU og ønsket om medlemskab, det meget varmere forhold til Mellemøsten, hvor Tyrkiet er en regional stormagt, samt politisk islams rolle i landet. Endvidere vil vi se på kupforsøget i sommer 2016.

Tirsdag den 6. Februar kl. 19.00 til 20.45

Islamisme og terror - fortid, nutid og fremtid

Dette kursus vil give indblik i baggrunden for den militante islamisme og doktrinet om jihad, der kommer til udtryk i forskellige islamistorganisationers handlinger – heriblandt de mange terrorangreb, vi ser i dag i Vesten. Dermed vil kursisten forstå, hvordan nutidens islamister får deres åndelige ammunition fra tidligere islamistiske inspirationskilder og fra historiske begivenheder. Vi vil gennemgå den del af Mellemøstens historie, som er relevant for forståelsen af islamistiske organisationers opståen og udvikling samt se på islamistiske magtovertagelser, såsom Iran 1979 under Ayatollah Khomeini eller Afghanistan 1996 under Taleban. Vi vil endvidere se på, hvordan terroren har udviklet sig fra national-islamistisk terror til international-islamistisk terror.

Tirsdag den 13. Februar kl. 19.00 til 20.45

Det kurdiske folks historiekurdere

Det kurdiske spørgsmål er igen aktuelt: I Syrien kæmpede kurderne og Islamisk Stat om byen Kobani. I Irak kæmper kurderne for at løsrive sig fra Bagdad. I Iran og Tyrkiet kæmper de ligeledes for mere kulturelt selvstyre. Konflikten har også berørt os i Danmark pga. sagen om den kurdiske tv-station ROJ-tv og 10 kurdiske mænd, der var anklaget for at samle penge ind til PKK. Gennem et kursus, hvor vi bruger anerkendte vestlige bøger om kurderne, vil vi tage udgangspunkt i kurdernes historie i Tyrkiet, Irak, Iran og Syrien, hvor de i årtier enten ikke måtte tale deres sprog, blev forfulgt af Saddam Hussein eller gjort statsløse.

Tirsdag den 20. Februar kl. 19.00 til 20.45

isIslamisk Stat (IS)

IS' historie og fremtid, finansiering. Hvad er deres rødder? Hvem står bag? Hvor er de på vej hen nu? Hvorfor ser vi så meget terror i Europa nu? Hvad med de danske Syrienskrigere - hvad har motiveret dem? Hvem er de - socioøkonomisk, uddannelsesmæssig baggrund. Hvordan forebygger vi radikalisering? Ifølge PET er 145 danskere taget til Syrien og Irak for at kæmpe, primært for IS. Heriblandt er 15-20 kvinder

 

sted og pris: alle foredragene holdes på Værkerne i Sorø, Frederiksvej 27, og prisen er 360 kr..

Tilmelding senest 20.januar til Helge Torm, tlf: 29 93 18 91, eller på mail: helge.torm@mail.tele.dk . I kan også tilmelde jer via hovedkontoret i København: FUKBH

tilbage til oversigten

 

Onsdag den 28. Februar  kl. 19.30 - 21.15

knausDet vågne blik og den lamme vilje -

Karl Ove Knausgårds liv i skriften

v/valgmenighedspræst, cand. mag. Johan Christian Nord  

I den norske forfatter Karl Ove Knausgårds tekster møder vi en mand, der lever i skriften – et tænksomt og lidende sind, hvis blik er vågent, men hvis vilje er lam. Foredraget vil handle om denne dobbelthed mellem tænkning og lidelse og have særligt fokus på nogle af de tekster, der er udkommet efter seksbinds-kraftpræstationen Min kamp – efter den kæmpende sjæl håbede at have sagt det hele, men stadig ikke kunne andet end at skrive.

Sted og pris: foredraget holdes på Værkerne i Sorø, Frederiksvej 27, og prisen er 90 kr.

Tilmelding senest 18.februar til Helge Torm, tlf: 29 93 18 91, eller på mail: helge.torm@mail.tele.dk . I kan også tilmelde jer via hovedkontoret i København: FUKBH

tilbage til oversigten

 

Torsdag den 12. April  kl. 19.30 - 21.15

Da Landbolivet blev en By i Provinsen -

Dansk landbokultur 1950 - 2018

v/Professor mso, cand. phil. Johs. Nørregård Frandsen

Det danske landbrug, som vi kendte det frem til 1960'erne med mange mindre enheder, som blev drevet som familiebrug, er nu et stykke historie.

Industrialisering og kapitalisering gjorde landbruget til en fuldt mekaniseret virksomhed med store enheder og færre beskæftigede.

Hvad har udviklingen overordnet set betydet for vores selvforståelse - og for oplevelsen af kulturlandskabet og for relationerne mellem bybefolkning og landbrugserhvervet i dag?

Skal vi begræde situationen, som flere kendte forfattere har gjort, eller er der positive sider, som fortjener større opmærksomhed?

 

landsby

Sted og Pris: foredraget holdes i Dianalund Borgerhus, Sømosevej 44, 4293 Dianalund, og prisen er 90 kr.

Tilmelding senest 2.april til Helge Torm, tlf: 29 93 18 91, eller på mail: helge.torm@mail.tele.dk . I kan også tilmelde jer via hovedkontoret i København: FUKBH

tilbage til oversigten

 

2 forelæsninger af musikpædagog Henrik Engelbrecht

torsdag den 8.marts kl. 19.30 - 21.15

H.C. Andersen og Jenny Lind

jennylind

I 1843 kommer den svenske sopran Jenny Lind til København. Hun er på vej mod en verdenskarriere og er kendt under tilnavnet “den svenske nattergal”. Publikum på Det Kongelige Teater går amok i Jenny Lind-feber; der opstår en enorm merchandise-industri, der leverer alt fra Jenny Lind påklædningsdukker, Jenny Lind-kager og Jenny Lind-vifter til endda – måske mindre flatterende – et Jenny Lind-komfurEn af dem, der er i teatret, er H.C. Andersen. Han forelsker sig i hende og belejrer hende med blomster, gaver og breve - men Lind er ikke interesseret i den mærkelige digter. For et af medlemmerne af Det Kongelige Kapel bliver Jenny Linds besøg en personlig katastrofe. Han er oboist, og han stjæler Jenny Linds dyrebare smykker fra hendes omklædningsrum. Han når at fortryde og sender dem tilbage pr. post, inden han bliver arresteret – han er blevet set, da han stjal dem, og genkendt på postkontoret. Hans skæbne er nu i kongens hænder.

tilbage til oversigten

torsdag den 22.marts kl. 19.30 - 21.15axel

Axel Schiøtz - lyden af den danske sang

Når man siger "Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange.

Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den gribende og medrivende historie om tenoren Aksel Schiøtz’ liv og skæbne - fra ung talentfuld skolelærer i 30’erne med hang til jazz og kirkemusik, over tiden som operaelev ved Det Kongelige Teater, som feteret folkehelt og populær grammofonstjerne under krigen og frem til den katastrofale sygdom og forsøget på en ny karriere som baryton og sangpædagog.

Hør om den unge tenors kamp for at få foden indenfor på Det Kongelige Teater - hvor man mener, at man har rigeligt med tenorer i forvejen - og hør de bedste indspilninger med Aksel Schiøtz undervejs; både som operasanger, som "maskeret" tenor i popbranchen - og selvfølgelig i de danske sange.

 


Sted og Pris: foredragene holdes på Værkerne i Sorø, Frederiksvej 27, og prisen er 90 kr pr foredrag, samlet pris 180 kr.

Tilmelding senest 26..februar til Helge Torm, tlf: 29 93 18 91, eller på mail: helge.torm@mail.tele.dk . I kan også tilmelde jer via hovedkontoret i København: FUKBH

tilbage til oversigten

 

Onsdag den 21. Marts og onsdag den 4. April, kl. 16.15 - 18.00

Pompeji, Herculaneum og Ostia - romerske byer udenfor Rom

v/Lektor Kai Verner Nielsen, Roskilde Gymnasium

vesuv

Både Pompeji og Herculaneum forsvandt i år 79, da byerne blev dækket af vulkansk aske og pimpsten fra Vesuv. I dag er byerne gravet fri fra aske og sten og fremstår som perfekte vidnesbyrd på hverdagslivet for 2000 år siden.

Hvis man er i Rom, kan det dog være svært at få tid til at nå til Pompeji, der ligger godt 2 timers transporttid væk. Til gengæld kan man relativt let besøge Roms havneby, Ostia, der er en ganske god erstatning, hvis man ikke kan nå til Pompeji.

 Gennem ord og billeder giver vi rejsetips og spændende fortællinger om det antikke byliv i alle tre oldtidsbyer. Vi ser på alt fra antikkens fester, boligforhold, gadeliv, butikker, spisesteder, teater, gladiatorforestillinger, templer og til graffiti. Og det hele sættes ind i en nutidig sammenhæng.

 

Sted og Pris: foredragene holdes på Værkerne i Sorø, Frederiksvej 27, og prisen er 180 kr.

Tilmelding senest 11. marts til Helge Torm, tlf: 29 93 18 91, eller på mail: helge.torm@mail.tele.dk . I kan også tilmelde jer via hovedkontoret i København: FUKBH

tilbage til oversigten

 

Tirsdag den 17. April kl. 19.30 - 21.15

Jelling - Danmarks Dåbsattest

v/ Direktør , dr. dhil. Klaus Ebbesen

ellingJelling har en central placering i den tidlige danmarkshistorie.

Det er Gorm den Gamle, Thyre Danebod og Harald Blåtands by. Mest synlige er de to store gravhøje, den lille kirke og den store runesten; kaldet Danmarks dåbsattest.

I de senere år er også fundet en stor palisadeindhegning, sporene af en enorm skibssætning og andre vigtige fund . Hele anlægget har derfor måtte nytolkes.

I foredraget fortæller jeg om de mange udgravninger og tolkningerne gennem tiden. Anlæggets enkelte dele, som de kendes i dag, bliver gennemgået og sat ind i deres kulturhistoriske sammenhæng.

Med udgangspunkt i Jelling-anlægget fortælles den tidligste danmarkshistorie med hovedvægten på Harald Blåtands indsats.

 

Sted og Pris: arrangementet afholdes på Værkerne i Sorø, Frederiksvej 27

Arrangeres i samarbejde med Mueumsforeningen og arkæologoforeningen i Sorø.

Gratis for medlemmer og 50 kr. for ikke-medlemmer.

Tilmelding til Helge Torm, tlf: 29 93 18 91, eller på mail: helge.torm@mail.tele.dk

tilbage til oversigten

Tirsdag den 1. Maj kl. 19.30 - 21.15

Livets Tråd

v/ Professor mso, centerleder ved Saxoinstituttet, Marie Louise Noschtekstil

marielouiseTekstiler omgiver os fra vugge til grav, og tøj udtrykker vores status, alder, erhverv etc.

Derfor kan vi bruge tekstilhistorien til at komme ganske tæt på mennesker i fortiden: deres teknologi, håndværk og redskaber. Samtidig er vores sprog stadig i dag fyldt med tekstile metaforer som vidner om tekstil og dragtens betydning gennem tiden.

Danmark har en af verdens mest enestående samlinger af arkæologisk tekstil fra bronzealder og jernalder, og de kan give os ny viden om Danmarks oldtid.

 

Sted og Pris: arrangementet afholdes på Værkerne i Sorø, Frederiksvej 27

Arrangeres i samarbejde med Mueumsforeningen og arkæologoforeningen i Sorø.

Gratis for medlemmer og 50 kr. for ikke-medlemmer.

tilbage til oversigten